Julkaistu

Kun KSS Energialla haluttiin vahvistaa projektipäälliköiden osaamista sekä kehittää projektijohtamisen työkaluja ja toimintatapoja, päätettiin hynttyyt lyödä yhteen Skillcoden kanssa. Syntyi Projektijohtamisen Akatemia, jonka tavoitteena oli paitsi osaamisen kasvu ja monipuolistaminen myös talon eri yksiköiden ja tiimien välisen yhteistyön, avoimen keskustelun ja yhdessä oppimisen lisääminen. Kaikki tämä tukee yritystä liiketoiminnan kasvussa ja kehityksessä myös tulevaisuudessa.

”Ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta on kaiken a ja o, ja heistä haluamme pitää kiinni. Ihmiset ovat yksi tärkeimmistä voimavaroistamme,” sanoo KSS Energia Oy:n Omaisuudenhallinnan johtaja Jukka Rämä.

TEORIAOPIT SUORAAN KÄYTÄNTÖÖN

Puolen vuoden mittainen Projektijohtamisen Akatemia järjestettiin pilottihankkeena keväällä 2024. Kokonaisuus räätälöitiin yksilöllisesti nimenomaan KSS Energian projektipäälliköille.

”Osaamiskartoitusten perusteella halusimme vastata projektipäälliköidemme oikeisiin, todellisiin käytännön tarpeisiin, ja lisätä myös heidän työelämätaitojaan”, Jukka sanoo.

Skillcodelta tuli koulutuksen vahvat raamit: teoriat, mallit ja osaavat kouluttajat.

“Skillcoden lisäarvo oli merkittävä. Akatemia oli erinomaisesti rakennettu ja sopivalla tavalla haastava kokonaisuus. Yhteistyö sujui erinomaisesti”, Jukka kertoo.

Koska projektipäälliköillä on usein monta projektia samanaikaisesti työn alla, ajan löytäminen itsensä kehittämiseen ja opiskeluun voi olla hankalaa. Akatemiassa huolehdittiinkin, että osallistujilla oli mahdollisuus paneutua koulutukseen rauhassa: aikataulu ja rakenne suunniteltiin riittävän joustavaksi ja työaikaan limittäen. Näin osallistujat pystyivät viemään opit suoraan oman projektitoimintansa arkeen – ja näin siis oppimaan jatkuvasti työssään. Aikaa oli myös keskustelulle ja tärkeälle vertaistuelle. Jukan mielestä teorian ja käytännön välille löytyi hyvä tasapaino.

“Oppien ottaminen arkeen on meidän työmme ja määrittelee pitkälti onnistumisemme. Totesimme, että ohjelmasta saa juuri niin paljon irti kuin olemme itse siitä valmiita irti ottamaan ja mukaan heittäytymään”, Jukka sanoo.

OSALLISTUJAT TYYTYVÄISIÄ KOKONAISUUTEEN

Paavo Salmi on työskennellyt projektipäällikkönä jo pitkään. Työkokemuksestaan huolimatta hän osallistui Akatemiaan innolla.

”Täydennyskoulutus on ehdottomasti hyvä asia. Koin, että sain työhöni lisää lihaa luiden ympärille”, hän sanoo.

Akatemiassa projektinjohtajia heräteltiin muun muassa etsimään uusia työskentelytapoja käytännön harjoituksin ja ryhmätöin. Paavon kohdalla moni ennalta tuttu asia sai vahvistusta, toisaalta omiin toimintamalleihin sai uudet teoreettiset raamit ja hän oppi alan oikeaa terminologiaa. Kun tiedot karttuivat, toiminta muuttui.

“Koen, että työskentelyni on muuttunut entistä järjestelmällisemmäksi ja lisännyt tehokkuutta”, Paavo sanoo.

“Olen myös saanut vauhtia ideoihin kehittää omaa työkalupakkiani – kuten viestintäsuunnitelmia, aikataulutusta ja projektinhallintajärjestelmää – eteenpäin”, hän jatkaa.

Osallistujat olivat kautta linjan tyytyväisiä Skillcoden ketteryyteen järjestäjänä. Akatemialaisten palautetta kuunneltiin ja siihen myös reagoitiin nopeasti.

”Aloitus oli teoriapainotteinen, ja kun toivoimme enemmän konkretiaa ja käytännönläheisyyttä, sisältöä muokattiin joustavasti toiveidemme suuntaan. Tunne oli, että Akatemia todella oli juuri meille ja meitä varten tehty”, Paavo kiittää.

JATKUVAN OPPIMISEN KULTTUURIN LUOMISTA

Työnantajan näkökulmasta keskeistä hyötyä ja vaikuttavuutta on ollut, että henkilöstö on Akatemian myötä selkeämmin mukana kehittämässä projektijohtamista. KSS Energialla tehdään asioita entistä enemmän yhdessä, yli tiimirajojen.

“Yhteinen keskustelu ja yhdessä kehittäminen on tärkeää, ettei jostain ylhäältä anneta yhtä tapaa toimia. Jokainen ymmärtää tärkeän roolinsa projektin arvoketjussa ja saa olla vaikuttamassa lopputulokseen”, Jukka sanoo.

KSS Energialla tehdään pitkiä työuria, ja niin toivotaan Jukan mukaan olevan jatkossakin. Ihmisten halutaan viihtyvän työssään, ja siinä olennaisena tekijänä on yhdessä tekemisen ja jatkuvan oppimisen kulttuuri.

“Kun saa kehittää omaa työtään ja käyttää parhaaksi kokemiaan työkaluja, se pitää työmotivaationkin korkealla. Panostamme siihen, että ihmiset satsaavat omaan osaamiseensa ja voivat hyödyntää kaikenlaista asiantuntemustaan meillä.”

Investoinnille Jukka kokee KSS Energian saaneen vastinetta. ”Koulutukseen ja osaamiseen panostaminen ei mene koskaan hukkaan”, hän sanoo.

LÄHENTYMISTÄ JA AMMATILLISTA ITSELUOTTAMUSTA

Jukkaa ilahduttaa, että Akatemian hyötyjä on jo ehditty nähdä käytännössä toiminnan muutoksena.

“Keskeinen kehitys liittyy projektijohtamisen malleihin ja käytettävissä oleviin työkaluihin sekä ylipäänsä projektijohtamiseen liittyvien osa-alueiden tietoisuuden lisääntyminen.”

Vaikuttavuutta on nähty myös siinä, että koko työyhteisö on Jukan mukaan lähentynyt, kynnykset ovat madaltuneet. Projekteissa työtään tekevät ovat päässeet yhteisen teeman äärelle ja vaihtamaan hyviä käytäntöjä keskenään koulutuksessa jalostunein opein.

“Akatemia lisäsi projektitekemisen tasoa ja systemaattisuutta luontevasti. On käyty todella hyviä sparrauskeskusteluja, ihmiset ovat saaneet vaikuttaa työhönsä ja saaneet tukea vaikka siltä lähimmältä kollegalta.”

Paavo summaa, että Akatemian parasta antia on ollut ammatillisen itseluottamuksen kasvu.

”Pisti myös miettimään omaa ja oman tiimiin tekemistä, kuinka esimerkiksi sisäisiä prosesseja saataisiin kehitettyä tehokkaampaan suuntaan, vaikka tällä hetkellä meneillään olevassa strategiatyössä”, hän pohtii.

Sekä Paavo että Jukka suosittelevat Akatemia-kokonaisuutta lämpimästi muillekin yrityksille. Voiko olla joku taho, jolle sitä ei voisi suositella, Jukka heittää retorisesti kysyen.

Teksti: Annika Sharp

Takaisin

Lue myös

Julkaistu 7.5.2024

Miten mahdollistaa oppiminen kustannustehokkaasti?

Miten mahdollistaa oppiminen kustannustehokkaasti?   Kuvitellaan yritys nimeltä Innovatiivinen Kasvuyritys X, joka toimii teknologia-alalla kehittäen uudenlaisia ratkaisuja terveydenhuoltoon. Yritys on viime vuosina kasvanut nopeasti ja laajentunut uusille markkinoille. Kasvun myötä myös tarve henkilöstön osaamisen kehittämiselle on kasvanut merkittävästi. Yritys kohtaa kuitenkin taloudellisia haasteita, kun odotettu markkinakasvu ei toteudukaan odotetulla tavalla.... Lue lisää

Julkaistu 26.9.2023

Growth upskilling -ohjelmat 2023-2024

Growth -ohjelmat rakentavat osaamista, jolle on kysyntää   Skillcoden 2023-2024 Growth -ohjelmat pureutuvat tämän hetken kysytyimpiin osaamistarpeisiin; data- ja analytiikka, projektijohtaminen, tekoäly ja markkinointi. Growth upskilling -ohjelmat ovat täysin uudenlainen oppimisen konsepti, jotka ovat suunniteltu suoritettavaksi ketterästi työn ohessa. Ohjelmat koostuvat innostavista oppimisen menetelmistä, joiden avulla oppiminen on monipuolista ja... Lue lisää

Julkaistu 4.5.2023

Uudenlainen Datan ja analytiikan upskilling –oppimisohjelma käynnissä

Dataosaamisen kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti osaamismarkkinoilla viimeisten vuosien aikana. Dataosaamista on totuttu johtamaan yrityksissä rekrytointien kautta ja erillisiä datan työstämiseen keskittyneitä tiimejä on rakennettu lähinnä isoimpiin yrityksiin. Dataa kertyy kuitenkin kaiken aikaa, olipa kyseessä pörssiyritys tai start up ja data on nykyään yritysten tärkeintä pääomaa. Mutta jos ei ole osaamispääomaa, miten syntyvää dataa voi valjastaa voittavan liiketoiminnan hyväksi? Lue lisää